torsdag 27 oktober 2011

Halloween Kaka (Battenburg Cake)


Igår bestämde jag mig för att halloween pyssla lite. Jag gjorde en battenburg kaka, en mandelkaka som är vanlig i England. Smakar lite som kubb, fast inte lika tört. Så vill man ha något att äta till sitt afternoon tea så föreslår jag denna. En klasisk battenburg är egentligen rosa/sockerkaks gul, med aprikos sylt och klädd enbart i marsipan. Men eftersom det är halloween så fick den bli lite mindre traditionell... Här kan man ju göra lite som man vill. Jag gjorde den orange/lila-svart och har även klätt den i sugarpaste och skurit ut fladdermöss i det med.

Battenburg cake:
200 g smör (rums temp.)
2,5 dl socker
3 ägg
½ tsk mandelessens
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk mjölk
1 pkt marsipan
1 dl Valfri sylt

Vispa smör och socker luftigt. Vispa sedan i ett ägg i taget och tillsätt sedan mandelessensen. I en annan skål, blanda mjöl, bakupulver och salt. Blanda ner mjölet i smeten och tillsätt mjölk. Dela upp i två skålar och färga i valfria färger.  Smöra en avlång form, ca 25 cm lång och häll i ena delen av smeten. grädda på 175 grader i ca 25 minuter eller tills provsticka kommer ut ren. Stjälp upp och låt svalna. Grädda den andra kakan.

Dela kakorna på hälften så du har fyra delar. Trimma kanterna så de blir jämnare. Värm upp sylt och pensla på kakorna och ställ en av varjefärg på botten och de andra två ovanpå i ett schackrute mönster, med sylten som lim (se bild). Kavla ut marsipanen och rulla in kakan i den. Skär bort överflödet på kanten. Nu är den egentligen färdig. Tycker man inte neutral maripan är så vacker kan man färga den någon finare färg, eller så klär man in den i ett lager sugarpaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar