onsdag 8 februari 2012

Rostårta Med Vaniljbotten, Daim mousse och Vaniljfrosting


Min tårta smakade alldeles utmärkt! Alltid lika spännande att skära upp första biten och se resultatet. Det är alltså en vaniljbotten med två lager av chokladmousse med daimcrisp och sedan täckt i en creme cheese frosting med vaniljsmak. Nu behöver man ju inte gå över styr som mig och täcka hela tårtan med rosor, eller färga bottnarna i flera nyanser av rosa om man inte orkar det. ;) Man kan bara täcka den som man skulle gjort med vanlig grädde och sedan dekorera med diverse pynt. Eller känner man att chokladen i mitten blir för sött tillsammans med frostingen kan man ju fylla den med tex mosade bär, eller använda botten och chokladen och täcka den med grädde om man inte gillar frosting. Ja kombinationerna är oändliga. :) Daim moussen är färdigtköpt (hör&häpna) pulver från butiken, men har man inte det kan man alltid göra en vanlig chokladmouse och röra ner daimkulor! Well, här är receptet i allafall :)

Vaniljbotten:
5 äggvitor
180 ml mjölk
3 tsk vaniljextrakt
285g mjöl
3 msk maizena
350g socker
20 g bakpulver
5 g salt
170g smör

Blanda mjöl, maizena, bakpulver och salt. Sila sedan igenom ett par gånger så det blir ordentligt fördelat. Blada sedan ihop mjölk, vanilj och äggvitor, vispa så det blandar sig och ställ åt sidan.

Vispa mjölblandningen och socker, tillsätt rumstempererat smör och vispa tills smöret är väl in mixat. Tillsätt äggblandningen i tre omgångar och vispa tills allt blandat sig. Fördela smeten i två eller tre smörade formar. ha gärna med bakplåtspapper i botten. Jag använde 3 st 20 cm formar, så jag ville ha ganska tunna lager.
grädda på 180 grader i ca 15 min. 20-25 min om du använder 2 formar.

Vaniljfrosting:
400g philadelphia
200 g osaltat smör
2 pkt florsocker (1kg)
2 tsk vaniljextrakt
2tsk citronsaft
Vispa smöret tills det är mjukt och krämigt. Blanda i philadelphian och vispa tills smeten är luftig. Vispa sedan ner florsockret lite i taget. Vispa tillsist ner vanilj och citronsaft. Bred ut över kakan.

4 kommentarer:

  1. Hej! Har testat att baka lite av dina bakverk och det blev supergott! :) nu tänkte jag bara höra hur du spritsar för att få så fina rosor på hela tårtan? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! =) Jag har spritsat med en wilton 1M tip. Har man inte gjort rosor innan ska man nog träna på ett bakplåtspapper innan man börjar kladda på en tårta, cupcakes osv ;)

      Radera
  2. Hej. Så sanslöst duktig du är på att baka!! Jag älskar sötsaker och det är en fröjd att läsa din blogg och titta på de fantastiska bilderna.
    Hälsningar Sara K. (gift med Elins "kusin")

    SvaraRadera