Rosa Rulltårta med maräng smörkräm
Kakan:
4 ägg
1 3/4 dl socker
2½ dl mjöl
1 msk matolja
2 msk fil
1 tsk äppel cider vinäger
1 tsk vaniljextrakt ( eller 2½ tsk vaniljsocker)
1 liten klick rosa pastafärg
1tsk bakpulver
1krm salt
Sätt ugnen på 180 grader och lägg ut bakplåtspapper i en plåt.
Vispa äggen i ca 5 minuter. Ordnetligt vispade ägg får en ljus färg, vilket är viktigt om man ska färga. Vispa sedan långsamt i socker och olja. Därefter tillsätt fil, vinäger, vanilj och färg. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en egen bunke och tillsätt det i äggsmeten lite i taget. Vispa tills det har blandats ordentligt. Häll smeten i plåten och vicka plåten fram och tillbaka tills smeten lagt sig jämnt. Sätt i ugnen i ca 12 minuter. Sprinkla florsocker över en slät bomullshanduk och gnugga sedan in sockret i handuken. Stjälp ut kakan på handuken direkt när den är färdig. Ta av bakplåtspapperet och rulla hårt in kakan i handduken. Låt svalna med kanten neråt.
Krämen:
3/4 dl socker
2 äggvitor
12 msk osaltat smör (mjukt)
½ tsk Vaniljextrakt
Vispa äggvitor och socker i en värmetålig skål över vattenbad. vispa konstant tills sockret smält ihop med äggen. (gnugga lite mellan fingrarna, sockret ska inte kännas) Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills det svalnat och blivit en hård marängsmet. Tillsätt vaniljen och sedan det mjuka smöret lite i taget. Vispa tills det fått en tjock smörkräms konsistens.
Rulla försiktit ut kakan ur handduken, bred på smörkrämen och rulla ihop den hårt. Sedan är det bara att skära upp!
Låter supergott!! Tänkte nog försöka baka sådan till min dotters namngivning. :) Går det att frysa rulltårtan?? Med vänlig hälsning, Anneli
SvaraRaderaDen ÄR supergod :) Ja det borde gå bra, tänk på att inte tina upp den i mikron bara ;)
SvaraRaderaTack så mycket för snabbt svar och alla fantastiska recept!! :)
SvaraRaderayou are very welcome :)
SvaraRaderaKära Sugar town. Detborde INTE gå bra att frysa då marängen släpper vatten underupptining. Ägg och frys är liksom inget man rekomenderar men jag vet inte hur det blir när man värmt upp den innan men skulle inte rekomendera detta. MVH Flan9eR
SvaraRaderaok, fast det är swiss merengue buttercream och den går fint att frysa. Inte en vanlig maräng. Man kan laga stora portioner av den, frysa ner, och sedan låta tina och använda den igen utan att den blir förstörd.
SvaraRadera