Jag har skrivit om dessa kakor förr, men nu skriver jag om dem igen. Jag har gjort dessa i alla möjliga kombinationer. Jag menar variationerna är oändliga om man har lite fantasi. Jag har gjort dem i smakerna vit/mörkchoklad, smultron/vaniljkakor, Viol/vitchokladakor, Pistage/chokladkakor. Nedan har jag även gjort en liten film om hur jag gör dem :)
Spiral Cookies (mitt grund recept)
7,5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
2½ dl socker
250g smör
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk smultron essens (eller valfri)
1 dutt färgStrössel
Blanda mjöl och bakpulver, ställ åt sidan. Vispa rumstemp. Smör fluffigt och tillsätt sockret lite i taget. Vispa i ägg och vanilj. Vispa sedan ner mjölet lite i taget. Forma till en deg och dela i 2. Lägg ena biten och sidan och blanda i smultron (eller annan) essens och rosa pastafärg. Vispa tills färgen och forma till en deg.
Kavla ut degarna var för sig mellan två bakplåtspapper till rektanglar (ca 40x25cm.) Lägg i kylen (med papperet kvar) och låt ligga minst en timme. Ta ut degen och dra bort de översta papperen. Lägg den färgade degen över den vita, och använd kaveln för att trycka i hop dem. (Ta bort övre papperet) Rulla försiktigt i hop till en rulle. Häll strössel i en avlång form och rula degen i det. Täck sedan rullen i bakpapper och linda sedan in i plast. Låt ligga i kylen ett par timmar. Skär 1 cm breda kakor och lägg på pappersklädd plåt. Grädda på 180 grader i ca 10 minuter.
Lite tips:
- När du rullar degen, rulla sakta och försiktigt. Det är ingen tävlig, låt det ta tid. Försök att rulla den så tight det går.
- När den är rullad och lindad i papper och folie håller den i kylen i en vecka. Kan förvaras i frysen ca 2 månader.
- Spricker degen när du rullar, stanna och nyp ihop den. Som jag sa det är ingen tävling i hu fort man kan rulla.
- Vill du ha choklad smak på degen, smält 100 gram valfri choklad över vattenbad och vispa ner i ena degen istället för essens.
- Byt ut strössel mot tex hackade mandlar/nötter. På mina pistage/choklad kakor kanderade jag pistagenötter och hackade.
- När du använder strössel, se till att det är strössel och inte "sugar pearls" de smälter i ugenen
Happy baking! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar